Să știi să alegi

Jerry era genul de persoană tot timpul bine dispusă şi mereu avea de zis ceva pozitiv. Când cineva îl întreba cum îi mai merge, el răspundea: „Dacă aş putea fi mai bine, aş avea un frate geamăn”.
Era un director deosebit pentru că, de multe ori, chelneriţele plecau odată cu el de la un restaurant la altul. Motivul pentru care chelneriţele îl urmau pe Jerry era caracterul său de un optimism înnăscut: dacă un angajat avea o zi proastă, Jerry era lângă el, să-i arate partea pozitivă a lucrurilor.

Văzând stilul lui, am devenit într-adevăr curios aşa că, într-o zi, am fost la Jerry şi l-am întrebat: „Nu înţeleg... nu e posibil să fii o persoană atât de optimistă tot timpul... cum reuşeşti...?”
Jerry a răspuns: „În fiecare dimineaţă, mă trezesc şi-mi spun mie însumi: Jerry, ai două opţiuni azi: să fii bine dispus sau prost dispus. Şi aleg să fiu în toane bune. De fiecare dată când mi se întâmplă ceva rău, pot să aleg între a fi o victimă sau a învăţa din asta. Aleg să învăţ. De fiecare dată când vine cineva şi mi se plânge de ceva, pot accepta supărarea lui sau pot să-i arăt partea pozitivă a vieţii. Aleg partea pozitivă a vieţii”.
„Da... sigur... dar nu este atât de uşor”, am protestat.
„Ba da, este - a zis Jerry -. Totul în viaţă se rezumă la a face o alegere. Laşi totul la o parte şi fiecare situaţie devine o alegere. Tu eşti cel care alegi cum să reacţionezi în fiecare caz. Tu alegi dacă laşi oamenii să-ţi afecteze starea de spirit. Tu alegi între a fi bine sau prost dispus. În concluzie: TU ALEGI CUM ÎȚI TRĂIEŞTI VIAŢA”.
M-am gândit la ce mi-a spus Jerry. Puţin după aceea, am ieşit din industria de restaurante şi mi-am început afacerea proprie. Am pierdut legătura, dar deseori mă gândeam la el, mai ales când trebuia să fac o alegere în viaţă, în loc să mă sperii de ea.
Câţiva ani mai târziu, am aflat că Jerry făcuse un lucru care nu se face când te ocupi de un restaurant. A lăsat uşa din spate deschisă într-o dimineaţă şi a fost atacat de trei hoţi înarmaţi.
În timp ce încerca să deschidă seiful, cu mâna tremurând, a încurcat combinaţia. Atacatorii s-au speriat şi l-au împuşcat. Cu mult noroc, Jerry a fost găsit destul de repede și a fost dus de urgenţă la o clinică. După 18 ore de operaţie şi săptămâni întregi de terapie intensivă, Jerry a fost scos din spital având încă fragmente de gloanţe în corp.
M-am întâlnit cu el la şase luni după accident şi când l-am întrebat ce mai face, mi-a răspuns: „Dacă aş putea fi mai bine ca acum, aş avea un frate geamăn”.
L-am întrebat la ce s-a gândit în momentul atacului. A răspuns: „Primul lucru care mi-a venit în minte a fost că ar fi trebuit să încui uşa din spate. Când eram întins pe jos mi-am amintit că aveam două opţiuni: să aleg între a trăi şi a muri. Am ales să trăiesc”.
„Nu ţi-a fost frică?”, l-am întrebat.
Jerry a continuat: „Medicii au fost geniali. Tot timpul îmi spuneau că o să mă fac bine. Dar când m-au dus în sala de operaţii şi am văzut expresia de pe chipurile medicilor şi ale infirmierelor, atunci chiar m-am îngrozit... puteam să citesc în ochii lor: Este un om mort. Atunci mi-am dat seama că trebuia să fac ceva...”
„Ce-ai făcut?” l-am întrebat.
„Păi... unul dintre medici m-a întrebat dacă eram alergic la ceva şi respirând profund, am strigat: „Da, la gloanţe!” În timp ce râdeau, le-am spus: „Aleg să trăiesc... operaţi-mă ca şi cum aş fi viu, nu mort”.
Jerry a trăit prin măiestria medicilor, dar mai ales datorită atitudinii lui uimitoare. Am învăţat că în fiecare zi putem alege să trăim din plin. Atitudinea, până la urmă, înseamnă totul.
Dumnezeu ne-a dat libertatea de a alege. Alege partea cea mai bună. El va fi mereu cu tine.

Nu uita: viitorul tău, fericirea ta depinde de alegerile pe care le faci astăzi... ba mai mult, de alegerile tale depinde destinul tău veșnic, pentru că tot ceea ce facem aici pe pământ va avea ecou în veșnicie, după cum bine spunea cineva. Așadar, gândește-te bine înainte să alegi!

„Fii atent la gândurile tale, pentru că ele vor deveni cuvinte.
Fii atent la vorbele tale, pentru că ele vor fi fapte.
Fii atent la faptele tale, pentru că ele vor fi obiceiuri.
Fii atent la obiceiurile tale, pentru că ele vor fi caracterul tău.
Fii atent la caracterul tău, pentru că el va fi destinul tău.” (Talmud)

pr. Ștefan Bortă

Categorie: Stiri
Feb 22, 2012