Campus – 16-20 august

Iată că zilele călduroase ale verii se apropie de sfârşit. Vara parcă încearcă încetul cu încetul să-şi ia rămas bun de la toate momentele frumoase pe care ni le-a oferit pregătindu-ne pentru toamna care vine cu roadele ei bogate, dar şi cu numeroasele sale provocări. Cu siguranţă că această perioadă estivală a fost deosebită şi încărcată pentru fiecare dintre noi, cu multe noutăţi, provocări, schimbări şi activităţi cât mai diverse.

Şi printre numeroasele lucruri şi activităţi semnificative pe care le-am desfăşurat sau la care am luat parte în mod activ în această perioadă în cadrul comunităţii din care facem parte am dori să reamintim cu încântare anumite momente deosebite pentru animatorii din Acţiunea Catolică, dar mai ales pentru copiii acestei comunităţi. După o pregătire spirituală intensă de aproape o lună, coordonată de părintele vicar Ştefan Bortă, pentru 34 de copii din satul nostru a avut loc o adevărată sărbătoare. La sfârşitul lunii iulie, pentru prima oară, ei l-au simţit cu adevărat prezent pe Isus în sfânta Euharistie, sub chipul pâinii şi al vinului, în trupul lor firav şi gingaş de copil. Primind Prima Sfântă Împărtăşanie ei au păşit încă o treaptă pe drumul care duce către sfinţenie, către fericirea veşnică, dar în acelaşi timp s-au îmbogăţit pe plan spiritual cu un nou sacrament, şi anume, cel al Sfintei Euharistii. Şi acest lucru este minunat în ochii copiilor, părinţilor şi tuturor membrilor acestei comunităţi, dar mai minunat este în ochii lui Dumnezeu căci trebuie să ne reamintim cuvintele lui Isus care spunea: Lăsaţi copiii să vină la mine, nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei (Mc 10,14).
Pe lângă acest moment deosebit şi înălţător am dori să reamintim cu mare bucurie şi de minunata săptămână de campus din luna august pe care am petrecut-o alături de copii şi împreună cu aceştia. Pentru comunitatea noastră această activitate a fost o noutate deoarece acesta a fost primul an în care animatorii Acţiunii Catolice, sprijiniţi şi încurajaţi atât moral, spiritual cât şi material de preoţii acestei comunităţi şi-au adus aportul în organizarea şi desfăşurarea campusului destinat copiilor. Pentru fiecare dintre noi a fost o reală provocare acest campus deoarece nu aveam poate experienţă suficientă în organizarea unor astfel de activităţi care implică foarte multe lucruri. Dar se pare că bunul Dumnezeu ne-a ascultat rugăciunile şi prin fiecare moment pe care l-am trăit împreună cu aceşti copii am căpătat noi puteri, pentru a putea duce la bun sfârşit misiunea încredinţată şi asumată. Pornind de la tema campusului Fericirea este doar la tine am putea spune că fiecare dintre noi a descoperit fericirea atât în interiorul propriei sale persoane, cât şi în celălalt, în zâmbetul, bucuria, strângerea de mână sau în privirea sinceră şi călduroasă a celui de lângă noi. În aceste zile petrecute împreună cu copiii am încercat să acoperim o arie cât mai largă, dar şi diversă de activităţi care să antreneze atât mintea, spiritul cât şi trupul copiilor. Şi se pare că am reuşit acest lucru. Fiecare zi de campus debuta cu momentul de rugăciune, continuând în acelaşi spirit cu cântece şi cateheza zilnică, însoţită de anumite ateliere de lucru sau de anumite activităţi care să ajute la aprofundarea celor descoperite. Dacă în prima parte a zilei copiii au avut prilejul de a sta mai mult în preajma lui Isus şi de a descoperi tainele minunate ale acestuia prin învăţăturile pe care ni le-a lăsat nouă, cea de-a doua parte a zilei, după binemeritatul prânz, continua cu numeroase jocuri, dansuri, ieşiri în aer liber şi surprize pregătite cu mare bucurie de către animatori pentru copii. Astfel, după fiecare zi antrenantă şi încărcată de lucruri noi pe care le descopereau, copiii erau invitaţi ca în cadrul Sfintei Liturghii să-i aducă laudă şi mulţumire lui Dumnezeu pentru toate darurile şi harurile pe care le primiseră în ziua respectivă.
Se pare că şi natura a participat la bucuria noastră deoarece chiar şi vremea a ţinut cu noi oferindu-ne căldura şi splendoarea unor adevărate zile de vară de neuitat. Sperăm că acea săptămână de campus, acele momente pe care le-am petrecut împreună cu copiii nu vor fi uitate prea curând şi puternicele emoţii care ne-au încercat în fiecare zi ne vor da un nou imbold de a mai organiza astfel de activităţi. Cu siguranţă că fiecare dintre noi, cei implicaţi, a avut de învăţat multe lucruri din această frumoasă şi rodnică experienţă, dar bucuria cea mai mare a constat în faptul că am putut să fim aproape şi să-i bucurăm pe cei mai mici de lângă noi, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp. Ziua de încheiere a campusului a fost deosebită deoarece fiecare participant a primit câte o diplomă şi o eşarfă, simbol al aprecierii, bucurându-se desigur şi de gustarea delicioasă pregătită de sora Elisabeta cu acest prilej. Se pare că toate harurile şi binecuvântările lui Dumnezeu au fost revărsate asupra noastră în acele zile deoarece chiar şi micile neplăceri au fost date uitării cu uşurinţă, dovedindu-se din nou faptul că acolo unde iubirea fată de aproapele şi preţuirea pentru cel de lângă noi este prezentă , totul capătă o nouă valenţă. Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit şansa de fi lucrători în via sa şi că într-o mai mică sau într-o mai mare măsură am reuşit să valorificăm talanţii pe care ni i-a dăruit.

Prof. Ramona Laslău

Aici puteți vizualiza și un filmuleț despre campusul realizat:

Categorie: Arhivă
Sep 15, 2011